Három mára már klasszikussá vált alkotás 1999-ből!

Mostanában, hogy futószalagon készülnek a sablonosabbnál sablonosabb álomgyári filmek, kicsit jó felülni a nosztalgia felhőre és visszarepülni azokba az évekbe amikor a tinifilmek még nem voltak annyira elcsépeltek és már-már ZS kategóriásak mint most!

Pár napja eszembe jutott három film, amit tizenévesen imádtam és megszámlálhatatlanul sokszor láttam. Most következzenek ezek!

A csaj nem jár egyedül

Egy amolyan 20. századi tündérmese, a suli legmenőbb pasija fogadást köt arra, hogy a gimi csendes kis könyvmolyából bálkirálynőt farag. A történet pedig nagyjából ennyi, igazándiból minden kiszámítható és az elejétől fogva borítékolható, de akkoriban ezt még élveztük, hiszen nem készült évente 30 másik ugyanilyen témájú alkotás.
Freddie Prinze Jr. szekere akkoriban nagyon ment hiszen pár évvel korábban már megmutathatta sármját na meg persze tehetségét a Tudom mit tettél tavaly nyáron-ban, és a különféle tinimagazinokban versengett a nagy plakát helyért Leonardo DiCaprioval.
Később még feltűnt különféle romantikus alkotásokban, majd a Scooby Doo-ban és még sorolhatnánk. 2002-ben feleségül vette a szintúgy tinifilmekből ismertté vált Sarah Michelle Gellart, azóta pedig két gyönyörű csöppség büszke szülei.
A film másik főszereplője Rachael Leigh Cook se maradjon ki a sorból, az idén töltötte 34. életévét, számos filmben szerepelt azóta is, továbbá kislánya idén szeptember született meg.

Shes-All-That1-300x439

10 dolog amit utálok benned

Még mindig ugyanazt az évet írjuk pontosabban 1999-et, amikor is a filmvászonra került a modern kor Makrancos Katájának története. A sztori főszereplője Kat a lázadó gimnazista lány, aki elkényeztetett két lábon járó Barbie baba húgával és mufurc édesapjával él, cseppet sem szerény körülmények közt. A gimnáziumban persze mindenki ferde szemmel néz rá és ez részéről is kölcsönös. Aztán egy szép nap a suli egyik hasonlóan lázadó természetű Rómeója azaz Patrick behálózza, a csavar pedig itt kezdődik. Bár a végkifejlet itt is egyértelmű volt, mégis úgy néztük végig tizedszerre is, mintha ez lenne a filmtörténet legszebb szerelmi története.
Kat szerepében Julia Stilest láthattuk aki azóta is számtalan alkotásban feltűnt már, filmbeli szép szemű szerelme pedig nem más mint Heath Ledger volt. Aki utána jobbnál-jobb szerepek közül válogathatott és élt is a siker adta lehetőségekkel, sajnos talán túlságosan is, tragikus haláláról több mint 5 éve még mindig különféle pletykák keringenek.
Joseph Gordon-Levitt cuki mosolyát már itt is megcsodálhattuk és bár a film készültekor már 18 éves volt, bőven letagadhatna még így is pár évet, szerintem nagyon őt se kell senkinek se bemutatni. Filmbeli szerelme Kat elkényeztetett húga Bianca volt, eredeti nevén Larisa Oleynik, aki azóta nem sok alkotásban tűnt fel, de a mai napig a színészetnél maradt. Utóbbi páros egyébként a való életben is kapcsolatban élt méghozzá 3 éven át.
Lábjegyzetként: A film egyik legismertebb jelenete Heath I love you baby-s szólóján kívül, az a felvonás amikor Kat saját versét – ami a csapodár Patrick-ről szól – olvassa fel egy egész osztály előtt.

10-Things-I-Hate-About-You_fanart1

Kegyetlen játékok

Amikor felcsendül a Bitter sweet symphony (ami azóta egyébként egy kedvelt szalagavatós zene is) rögtön ez a film jut az eszembe. A Veszedelmes viszonyok fiatalokról szóló változata szintén 1999-ben került a mozikba (elvoltunk kényeztetve akkoriban ;]).
Kathryn és Sebastian éli a gazdag és sznob mostohatestvérek elkényeztetett életét, és unalmukban különféle játékokkal szórakoztatják magukat. Legújabb tervük pedig kicsit messzebb megy mindennél, de úgy tűnik előttünk nincs lehetetlen. A cél pedig nem más mint meghódítani az új igazgató szűz lányát Annette-t. A tét pedig nem más mint az ifjú Don Juan szürke Jaguar-ja…A kicsit furcsa nyeremény ellenére a történet sok izgalmat tartogat és bár a thriller kategóriába sorolták be, azért én odabiggyeszteném a romantikus dráma jelzőt is.
A férfi főszereplő Ryan Phillippe szintúgy feltűnt a Tudom mit tettél tavaly nyáronban és nem elfelejtendő még, hogy 1998-ban az 54 című filmben is megcsillogtatta tehetségét. A Kegyetlen játékok után nem sokkal pedig feleségül vette filmbeli partnerét Reese Witherspoont (akivel akkor már elvileg 2 éve egy párt alkottak), két gyermekük született majd 7 év házasság után 2006-ban elváltak.
Filmbeli partnerük a számító Kathryn eredeti nevén Sarah Michelle Gellar, pedig szintúgy a színészetnél maradt és számtalan filmben feltűnt már kisebb, nagyobb szerepekben (többek közt a Tudom mit tettél tavaly nyáron-ban is, a változatosság kedvéért) mégis a köztudatban leginkább mint Buffy a vámpírok réme maradt meg. Férje egyébként a cikk elején említett Freddie Prince Jr. .

Sebastian--Annette---Kathryn-cruel-intentions-609465_1382_1920

A következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Instagram  Tumblr  Lookbook