Macaron

Van egy desszert, ami valamilyen úton-módon mindig feltűnik az életemben, és ez a Macaron. Tudni érdemes róla hogy franciák egyik népszerű desszertje, Párizsban óriási kultusz övezi. Első ránézésre nekem piskóta korongok közé töltött lekváros keksznek tűnik, ami még színes is.

Története: ”A macaron eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból (elsősorban az olasz zsidókon, ill. a Karmelita nővéreken keresztül), és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.”

A különleges édesség mandulalisztből, tojásfehérjéből és cukorból készül általában vajas töltelékkel, ami sokféle ízesítésű lehet. Itthon csak néhány cukrászat készíti. Házilag elkészíteni nem könnyű, elég ha arra gondolunk, hogy pár napig pihentetni kell a  tojásfehérjét, és finomra őrölt mandulaliszt kell hozzá. Aki szeret sütni, és nyitott a nehezebb munkákra is a konyhában, azok bátran belevághatnak, mert nem hiszem hogy próbálkozások árán ne jönne össze a kívánt ízhatás.

A receptet itt találjátok. Ha lesz időm megpróbálom én is elkészíteni, s természetesen akkor teszek fel képeket is róla.

Ha pedig inkább profik “műveit” kóstolnád látogass el a Lukács– vagy az Auguszt cukrászdába, esetleg a Sugar! -ba, én az utóbbiba megyek leginkább, ott 200 ft darabja.

(Aki szereti a Gossip Girl sorozatot annak feltűnhetet hogy ez az édesség Blair egyik kedvence, több jelenetben is ezt eszi :) )