The 20 years old Clueless

Telik az a fránya idő!

Pár hónapja a Pretty Woman 25. születésnapjáról emlékeztünk meg, most pedig egy újabb kerek évforduló van soron, ugyanis idén ünnepli 20. születésnapját a 90-es évek egyik kultfilmje, a Spinédzserek.
Azóta persze mi is felnőttünk és a mobiltelefonok mérete, na meg súlya is kisebb lett, de egy valami még mindig örök, ez pedig nem más mint a divat.
Nem számít az, hogy milyen évet írunk ez a film valahogy mindig beilleszthető az aktuális divathullámokba, olyan mint a Szex és New York, egész egyszerűen nem képes kimenni a divatból.
Cher gardróbját akarta mindenki, és azt a bizonyos számítógépes programot ami lerövidítette volna a reggeli “mit vegyem ma fel?” időt. Mennyire menő volt?!

clueless

Íme hát 20 érdekesség a filmről…

1.) Nem sokon múlt, hogy Sarah Michelle Gellar kapja Cher Horowitz szerepét, ám egy másik munkája miatt búcsút kellett intenie ennek a karakternek. Ugyanígy volt ezzel Reese Witherspoon is.
2.) Alicia Silverstone először nem is akarta ezt a szerepet, ugyanis Chert egy anyagias, idegesítő kis pics*nak tartotta. Ám a rendező olyannyira ragaszkodott hozzá, hogy még a meghallgatásra se kellett elmennie, egy sima üzleti ebéd során el is dőlt: övé a szerep!
3.) Christian karakterét volt a legnehezebb megtalálni, ugyanis akkoriban nem sokan szerettek volna egy meleg szerepet eljátszani. Bár Paul Rudd jelentkezett rá, de valljuk be, ő Josh-ként sokkal jobb volt.
4.) Stacey Dash azaz Dionne volt a legidősebb a forgatás idején, a maga 27 évével, és nem mellékesen akkor már volt egy 6 éves kisfia.
5.) 53 féle kockás darab tűnik fel a filmben, ebből hetet Cher visel.

clueless_1
6.) A rendező Amy Heckerling, a forgatás megkezdése előtt visszaült az iskolapadba. Különféle órákat látogatott egy Beverly Hills-i gimiben azért, hogy
megfigyelje az akkori tinik szlengjeit, szóhasználatát.
7.) Alicia-t Marilyn Monroe és Lucille Ball inspirálta karaktere megalkotásakor.

8.) A film eredetileg sorozatnak indult, mint a Beverly Hills 90210, No worries címmel.
9.) Alicia Silverstonet 97 perc alatt összesen 60 féle összeállításban láthatjuk. Elmondása szerint utálta, hogy ennyiszer át kellett öltöznie.
10.) A szereplők nagy  részének fogalma sem volt a legtöbb szlengről, amikor először elolvasta a forgatókönyvet.
11.) A kosztümtervező Mona May-nek a Spinédzserek volt az első filmje, amit aztán olyanok alkotások követtek mint a Romy és Michelle, a Nászok ásza vagy éppen a Bambanő.
.12.) A kulacsra és a mobil tokra – ami Chanel-ként szerepel a filmben – Karl Lagerfeld is rábólintott. Aztán annyira jó döntésnek bizonyult, hogy később a Chanel is megcsinálta a saját verzióját.

clueless_213.) A rendező gondolkodik már a film adaptációján amit ezúttal musicalként képzel el.
14.) Silverstone tényleg nem tudta kiejteni azt, hogy “Haiti” és ez nem csak a szerepe része volt, de annyira beleillett a jelenetbe, hogy benne hagyták a filmben.
15.) Donald Faison-nek (Murray) csak a feje tetejét borotválták le a házibulis részben, így oldalt megmaradt a haja, pont azon jelenetek miatt amiket még nem forgattak le vele. Ez az oka annak, hogy olyan sokszor visel sapkát a filmben.

clueless_1
16.) A tanárnőt Miss Toby Geist-et valójában a film egyik producere Twink Caplan alakította.
17.) Cher fehér Calvin Klein ruhája akkora siker volt, hogy 2010-ben ismét kikerült a boltok polcaira.

clueless_1
18.) Cher Beverly Hills-i címe valós, ám az alkotásban látható ház nem ott található, hanem Encino-ban.
19.) A film Jane Austen Emma című művének modernkori változata.
20.) Brittany Murphy tényleg egy szűz lány volt aki nem tudott vezetni.

clueless_2

________

Boldog 20. Születésnapot!

5b447d351ef785a2665b35427f94509a

Még több filmes bejegyzést ITT olvashattok!

Továbbá a következő helyeken megtaláltok
Facebook  Twitter  Tumblr  Lookbook Pinterest

Reklámok