Jeges kihívás!

Gondolom nektek is feltűnt már a jeges vizes kihívás, ami most ellepte a világhálót és a hírességektől kezdve, sok-sok emberen át mindenki véghez viszi eme nemes küldetést…

Úgy gondolom egy cikk erejéig azért érdemes kitérni arra, hogy ez kicsit többről szól minthogy pár vállalkozókedvű jelentkező hagyja azt, hogy nyakon öntsék őket egy vödörnyi jeges vízzel.

Az Ice Bucket Challenge nevet viselő kihívás nem újkeletű dolog, ugyanis már 2012 óta jelen van, csak éppen most kapott akkora hátszelet (mint most Mr Zuckerberg által aki pár hete vállalta a küldetést, majd kihívta Bill Gates-t), hogy világszerte emberek millió videókkal lepjék el az üzenőfalat és a különféle közösségi oldalakat.

A mozgalom Bostonból indult ugyanis itt tanult az a fiatal sportoló akinek ezen gyógyíthatatlan betegsége életre hívta a dolgot, a játékszabály egyszerű a (kihívott) illetőt nyakon öntik egy vödörnyi jeges vízzel, ezzel felhívva a figyelmet az ALS-ben szenvedőkre illetve a gyógymódra fordított kutatásokra.
Mi is az az ALS? Ez a nagyon súlyos izombénulással járó betegség, ami leginkább fiatal korban jelenik meg és lefolyása akár éveken vagy évtizedek át is eltarthat. Az egyik legismertebb ALS beteg Steven Hawking, aki betegsége ellenére is napjaink egyik legismertebb elméleti fizikusa, aki komoly kutatásokat végzett többek közt az ősrobbanással és a fekete lyukkal kapcsolatban. Olyan neves sorozatokban tűnt fel mint a The Big Bang Theory, a Simpsons család, a Futurama vagy a Star Trek.

THE SIMPSONS

A nemes cselekedetet pedig számos esetben busás adomány követi, így a alapítvány tavaly 2 millió dollárt, míg idén eddig 31,5 millió dollárt gyűjtött össze. A statisztikai adatok szerint a feltöltött videók száma meghaladja a 2 milliót és egészen biztosak lehetünk benne, hogy az elkövetkezendő egy hónapban ez a szám még jelentősen nőni fog.

_____

Így hát kicsit kiegészítve a “humoros videó” történetét, egy kis háttérsztorival remélem sokatoknál más vetületet kap a dolog, adni pedig főleg egy ilyen nemes cél érdekében mindig jó. Azok alapján amit olvastam, kicsiny hazánkban különféle alapítványokhoz jutnak el az összegek, de talán ez nem is baj, mert ha egy ilyen hóbortos hullám kell ahhoz, hogy egy picit jótékony célra is kinyíljon a pénztárcánk akkor már megérte a dolog :]

Íme pár ismert ember aki büszkén állt be a sorba és vállalta a jeges kihívást…

ice11 Micket Rourke with ice bucket ice2 ice3 ice4 ice5 ice6 ice7 ice8 ice9 ice10

Reklámok