Gombold újra! – 2013

Hétvégén lezajlott a Gombold újra! – Central European Fashion Days!

Nagyon örültem amikor meghívtak a Gombold újra! idei rendezvényére, ám amikor megláttam az időpontot kicsit elszomorodtam. Az eredeti dátum ugyanis június 8-a lett volna, amin sajnos a nyaralás miatt nem tudtam volna ott lenni, a természet viszont közbeszólt (aminek súlyos nyomát egy fél ország nyögte és bár ne lett volna), az árvíz miatt elmaradt a díjátadó és a bemutatók is, a rendezvényt pedig áttették június 22-ére.

_MG_6137

Estefelé érkeztünk meg a Millenáris park B épületébe, ahol a kánikula érzete cseppet sem csökkent. A közönség nagy része az ajándékba kapott- vagy hozott legyezővel, másik fele újságokkal próbálta enyhíteni melegét – több kevesebb-sikerrel.
A döntőbe jutott tervezők bemutatói előtt 1 órás szünet következett, ekkor kicsit elhagytuk a terepet és beültünk egy közeli kávézóba felfrissíteni magunkat.
Mikor visszatértünk azzal kellett szembesülnünk, hogy a korábban már jól elfoglalt helyünk, ezentúl a VIP szektort erősíti és új székeket kellett keresnünk, ezúttal már a sajtónak kijelölt részen.
Utóbbi oldal a színpad kicsit ‘hanyagoltabb’ felén kapott helyet és egy részre kellett tömörülnie, a sajtósoknak és a divatrajongó jegyvásárlóknak egyaránt, magyarán a VIP emberei egy egész szárnyat tettek ki. Miért hanyagoltabb? Az elején nem láttuk a műsorvezetőket, csak pár perc múlva követhettünk a kivetítőn, hogy mi is zajlik a színpad másik felén. A modelek természetesen mindkét oldalon felvonultak így semmit se hagytunk ki az est legfontosabb részéből. Az apró fennakadások ellenére, remekül éreztük magunkat és szebbnél szebb kreációkat csodálhattunk meg, amik azt bizonyították, hogy igenis létezik egy tehetséges generáció, csak éppen kicsiny réteg tud róla. Reméljük minél többen megismerik majd hazánk designereit és nem csak a Chanel meg Marc Jacobs nevére fognak bőszen bólogatni, az újabb divatblogger generációk….

Most pedig a pontos adatok érdekében jöjjön egy kis sajtóanyag…

Mit kell tudni erről a rendezvényről?

A Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezési pályázatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából a Design Terminál 2013 februárjában harmadik alkalommal hirdette meg. Idén a pályázat már a témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépte az országhatárt. A szervezők közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vártak, ezáltal irányítva rá a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális identitásában rejlő lehetőségekre.

Kik alkották a zsűrit?

A döntőzsűribe meghívást kaptak olyan neves magyar és külföldi szakemberek, mint Eilidh MacAskill, a brit InStyle főszerkesztője, Magdalena Christofi, a lengyel Moda Forte igazgatója, Kopek Gábor, fotográfus, médiaművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Luu Anh Tuan, az Anh Tuan márka alapítója, Jakub Polanka, cseh divattervező, Sebestyén Márta, Kossuth-díjjas népdalénekes, Mária Štraneková, szlovák divattervező, Szűcs Péter, az InStyle Magyarország főszerkesztője és Zoboki Gábor építész.

A több száz pályázóból végül 20 döntős tervező mutathatta be kollekcióját a Millenárison megrendezett Central European Fashion Daysen 2013. június 22-én.
A kezdeményezés célja, hogy a tehetséges tervezőket segítse egy önálló vállalkozás elindításában, mellyel a magyar kreatív ipar fejlesztéséhez járul hozzá.

Díjazottak és díjak

 A Newcomer– vagyis pályakezdő- kategóriában győztes Csík Orsolyának, és Kovács Ágnesnek Kiss Miklós grafikus készíti el a márkájuk új arculatát, Viszlay Márk divatfotós pedig a soron következő kollekciójuk fotóit. Emellett féléves gyakorlatot tölthetnek el a Nanushka és az Anh Tuan márkáknál. Nem utolsó sorban a régió legjelentősebb szakvásárán a STYL-en, a csehországi Brno-ban jelenhetnek meg új kollekcióikkal.

_MG_6497

Az Oldhands kategória legjobbjai profik, így nekik a divatvilág nemzetközi központjába jutás lehet a cél. A legjobb kiegészítő kollekciót tervező Oldhands pályázó a MASAMOD, vagyis Erdei Ildikó Virág, aki a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) segítségével kap egy standot a jövő tavaszi Párizsi Divathéten a Zip Zone showroomban, kollekcióját pedig legyártja a Kézmű Nonprofit Kft.  A Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett, vagyis a NUBU a legjobb öltözékkollekciót tervező Oldhands pályázó mindezek mellé még nettó 1 millió forintért vásárolhat be Európa legfontosabb anyagvásárán, a párizsi Premiere Vision-on.

_MG_6610

Különdíjak

A Black BoxConceptStore magyar designer üzlet különdíjasa Kovács Ágnes lett, aki számára féléves árusítást biztosít kiemelt megjelenéssel.

A budapesti Brody House egy éves nemzetközi klubtagságot és pop-upstore eseményt kínál a Newcomer kategóriában induló Gyöngyösi Renátának (INER) és Bozsik Szilviának. Az Oldhands döntős tervezők közül pedig Tomcsányi Dórának és Nagy Adriennek (Rienne Creations).

A Memories of Hungary Bozsik Szilviát és Gyöngyösi Renátát (INER) jutalmazta, akiknek fél éven át alkalmuk lesz márkájukkal üzletekben megjelenni.

Az OurstyleBoutique exkluzív termékfotózást és a fél éves árusítási lehetőséget nyújt online és pop-up üzleteiben Demeter Lillának.

A wonderLAB kreatív alkotóműhely és bolt 6 hónapos tagságot ajánl, mely tervezői áron értékesítést, kiemelt kirakatot, marketing támogatást, márkaképviseletet, építőesteken való részvételt is tartalmaz. A különdíjjal a Newcomer kategóriában induló Veszprémi Gabriellát és Jani Zsuzsannát jutalmazzák.

A BP Clothing-gal lehetősége nyílik közös kollekciót alkotni és piacra lépni a Wonderground-nak.

A JeSuisBelle különdíjasa Veszprémi Gabriella, akivel közös kiegészítőkollekciót hoznak létre. A kollekció gyártását és árusítását a JeSuisBelle garantálja, emellett kiemelt megjelenést kap a showroomban.

A Lucia Divatakadémia Couture-kurzusában vehet részt és ismerkedhet meg az egyedi kézműves technikákkal Pusztai Judit.

Közös kollekciót alkot a Mono-val Szűcs Ágnes, melynek gyártását és árusítását a MonoFashion garantálja.

A WAMP design vásár egy olyan rendszeresen jelentkező társas esemény, amely kiemelkedő magyar designereket, művészeket, neves galériákat tár a nagyközönség elé, hetente változó tematikával. Egy éven át standot biztosít Pusztai Judit számára, valamint bemutatja a „hónap designere” programban.

Mindezeken felül a döntő legizgalmasabb kollekcióiból, a Newcomer és Oldhands kategóriák öltözékei és kiegészítői felhasználásával különleges közép-európai divatanyagok készülnek a Marquard Média kiadványaiban, többek között az InStyle és a JOY magazinokban.

Végezetül pedig pár saját fotó amit én készítettem az eseményen (az esetleges rossz minőségért előre is bocsi :] )

DSC_4174DSC_4178DSC_4181

DSC_4182DSC_4184DSC_4186 DSC_4187